Fotbolls-VM i Qatar och Doha 2022

Qatar kommer att vara värd för Fifa fotbolls-VM för herrar 2022 vilket blir första gången fotbolls-VM utspelar sig i Mellanöstern. Landet utlovar ett spektakulärt evenemang med 12 eko-vänliga och koldioxidneutrala stadium. Alla stadium kommer att utnyttja solljuset för att skapa en sval miljö för spelare och publi genom att konvertera solenergin till elektricitet som kyler stadion. Detta har annars riktats som skarp kritik mot beslutet att ha fotbolls-VM bokstavligt talat mitt i öknen, under sommaren, när värmen kan vara uppåt 40-50 grader!

Ansökningsprocessen och reaktionerna på värdskapet

Att Qatar blev värd för fotbolls-VM kom som en relativt oväntad nyhet för fotbollsvärlden och var ett relativt kontroversiellt beslut av FIFA och dess ordförande Sepp Blatter. Fifa och Sepp Blatter vill med detta historiska beslut ge denna enormt statusbringande turnering till en ny del av världen och därtill ett riktigt litet land. Fifa hoppas bland annat att detta ska hjälpa att skapa en dialog och brygga mellan religioner och meningskiljaktigheter.

Qatarierna var förstås riktigt glada över värdskapet och i de ledande nyhetstidningarna hyllade mannen bakom denna lyckade ansökan om värdskapet; emiren av Qatar, Shejk Mohamed bin Hamad al-Thani. Framgången hyllades av många regionala tidningar som en stor framgång för regionen i stort och en historisk milstolpe.

Ansökningsprocessen till fotbolls-VM är mycket prestigefyllt och föregås av åratal av lobbying från respektive länder. Det som skiljde sig från tidigare år var att denna gång pågick två ansökningsprocesser samtidigt: både för 2018 och 2022 med olika länder som sökte till de olika VM-åren.

I den första gruppen, för 2018, fanns England, Ryssland, Spanien och Portugal, Nederländerna och Belgien. Kampanjen intensifierades när Ryssland gav sig in i kampen och dessutom vann. Således spelas fotbolls-VM i Ryssland 2018.

Den andra gruppen, för 2022, innehöll USA, Australien, Qatar, Japan och Sydkorea och de hade alla olika, och starka, anledningar till varför just detta land skulle få fotbolls-VM 2022.

Australien byggde sin kampanj på hur stort genomslag det skulle ha på intresset för fotboll i Stilla Havs-regionen om de fick värdskapet. Sydkoreanerna, i sin tur, påpekade hur ett fotbolls-VM skulle kunna bringa fred till denna oroliga halvö. USA utmärkte sig med en videokampanj med tidigare presidenter i landet. Japan, i sin tur, byggde sin ansökan med futuristiska visioner om 400 områden med gigantiska 3D-skärmar som skulle ge besökarna en helt unik tittarupplevelse.

Qatarierna satsade alltså på att ta fram de överbryggande effekterna det kunde ha mellan religioner och folkslag. De hade också en stark poäng i hur stor komersiell framgång det skulle bli med ett fotbolls-VM i denna rika region.

Det var ända in i slutet av kampanjen helt ovisst vilket land som skulle vinna värdskapet. Att Qatar vann sågs av många mycket som en vinst för mellanösternregionen lika mycket som för landet i sig.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *