Qatar

Qatars flagga

Qatar är en monarki som sedan 1955 är en officiell stat och ett oberoende emirat. Med sina  11 400 kvadrakilometer så ligger det välplacerat på en halvö i den Persiska Golfen och gränsar till Saudi Arabien och Förenade Arabemiraten.

Qatar har en liten befolkning av Qatarier (drygt en halv miljon) som till största delen bor i huvudstaden Doha. Cirka 10 % av befolkningen bor utanför Doha i orter som Mesaieed, Dukhan, Al Khor, Ras Laffan och Al Wakra.

Landet har en mycket stor andel invandrad arbetskraft och de lokala invånarna står endast för 20 % av landets befolkning. Att landet har en såpass stark ekonomi och så få invånare gör landet till världens rikaste, räknat per invånare. Utöver qatarierna utgörs befolkningen främst av andra araber, indier, pakistanier och iranier.

Territoriet innefattar även ett antal omkringliggande öar där Halul är en av de större. Terrängen är till allra största del platt och torr öken med undantag från lite mer böljande ökenlandskap i nordväst och sydväst.

Karta över Qatar (pilen) och närliggande länder. Kartdata @Google (hämtat från Google Maps).

Även om arabiska är det officiella språket talas engelska av många qatarier också. Islam är den officiella religionen i Qatar och man applicerar Sharia-lagar.

Ekonomi

Ekonomin i Qatar har historiskt sett varit starkt kopplat till pärlindustrin men detta har idag övergått till ett ekonomi beroende av landets olje- och naturgasfyndigheter. Inkomsterna från dessa råvaror står för nästan 70% av landets export.

På samma sätt som Dubai har man använt inkomsterna från oljan och naturgasen genom att diversifiera ekonomin och skapa en ekonomi baserad på kunskap, medvetna om att inkomsterna från naturfyndigheterna en dag kommer att sina. Idag har man således även industrier inom stål, kemi, gödningsmedel, cement och därtill en stor bankindustri.

Qatar satsar stort på högteknologi och har startat vetenskapsparker och därtill tagit bort inkomstskatten. Landet har idag ett av världens lägsta skatter.

Valutan i Qatar är Qatariska Riyal (QAR) och för 100 QAR motsvarar ungefär 150 SEK.

Historia

Historiskt styrdes Qatar av Bahrain under tidigare 1600-talet till mitten på 1700-talet. Under den tiden var det regelbundna konflikter mellan Storbritannien och det Ottomanska riket för att få kontrollen över denna viktiga halvö. Landet är strategiskt välplacerat vid den Persiska Golfen och som halvö har man en mycket stor kustlinje (550 km).

Qatar hamnade sedan under Brittiskt protektorat från 1916 och ända fram till 1971 då landet blev en självständig nation. De territoriella dispyterna mellan Saudi Arabien och Bahrain under 1980- och 1990-talet gjorde att landet hamnade i fokus. Det blev också ytterligare känt under det första Gulf-kriget då internationella trupper blev stationerade i landet. Sedan 2001 och framåt har amerikanska trupper också haft tillgång till Al Udeid-flygbasen i Qatar, som utgjorde högkvarter under invasionen av Irak år 2003.

Qatar styrs för närvarande av emiren Shejk Hamad bin Khalifa al-Thani, so tog makten genom att frånta tronen från sin far 1995. Under den senare hälften av 90-talet har han bland annat arbetat för att minska censuren av pressen och ageratinstrument för att knyta Iran och Israel närmare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *