Sevärdheter

fartyg dohaDoha är en riktig ny up-and-coming stad otroligt mycket att göra, i alla fall om man vill spendera lite pengar. Maten och nattlivet är värt att nämna och tas upp i separata artiklar här på Doha.se.

Doha är en stad som representerar den moderna arabiska staden som med sin växande ekonomi har skapat ett multikulturellt nav med fantastisk arkitektur och möjlighet till lyxiga resor och spännande mat. Tillsammans med en modern flygplats har detta gjort Doha till en snabbt växande turiststad.

En viss del av utbudet i Doha är kopplat till hotellens stora anläggningar med gym, spa, klubbhus, barer, disco och andra liknande anläggningar. Passa framförallt på att avnjuta span i lyxklass. Här kan du hitta spa som inte påminner om något annat!

Att äta brunchbuffé på fredagar är en mycket populär social event, både bland qatarier och utlänningar. Brunchbufférna finns på de flesta (lite lyxigare) hotell.

Strandpromenaden (Corniche) är en 7 km lång stenbelagd promenad där boende, turister och gästarbetare gärna promenerar. Här kan man sätta sig i skugga av palmerna och titta på folk och kanske till och med ta en liten tupplur. Längs med strandpromenaden finns caféer där man kan passa på att ta en välbehövlig förfriskning och spana in den enastående skylinen.

Uppleva kulturen

Om du vill uppleva lite av kulturen i Doha kan du prova något av följande:

  • Besöka Doha Museum of Islamic Art. Ett magnifikt konstmuseum med kollektioner av Turkisk mosaik, Persiska mattor och träsniderier från Damaskus. Bara att strosa runt i byggnaden är värt besöket!
  • Besöka Islamic Museum och lär dig mer om muslimsk kultur
  • Besöka det gamla fortet utanför staden
  • Gå på konsert och lyssna på Qatars filharmoniska orkester vid Waterfront
  • Besöka “enhörningsreservatet”. Inga riktiga enhörnigar förstås men Qatars nationaldjur, arabisk oryx, påminner om dem.
  • Åka på ökensafari
  • Gå på kamelracing eller kameltur
  • Prova på vattensport – Då vattnet ligger beläget vid ett klarblått hav så finns det god tillgång på vattensport. Det är möjligt att prova på jet-ski, paragliding, vattenskidor samt åka ut på en fisketur.

Shopping

Shoppingen är enastående i Doha. Man kan i princip köpa vad som helst utom fläsk och alkohol i de många köpcentrum runt om i staden. Bäst av allt är att allt är skattefritt! Lulu Hypermarket på D ring road är ett bra ställe att börja på.

Det stora shoppingutbudet är en del av den moderna kulturen i Doha och deras köpcentrum är magnifika. Passa framförallt på att köpa juveler, guld eller pärlor på till exempel Gold Souq.

Köpcentrumen är luftkonditionerade och bara det kan vara värt besöket en varm dag. Passa på att gå på bio i världsklass, åk berg-och-dal-bana (!) eller gå en go kart-kurs!

Souq Waqif är en sorts marknad som idag inte är riktigt den traditionella arabiska marknaden som den brukade vara. Det är dock en trevlig utflykt och det finns intressanta saker till salu. Passa på att köpa lite oliver, ta en kopp arabiskt kaffe och titta på den stora blandningen av människor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *